Παγκόσμια ημέρα εκπαίδευσης

Σήμερα, 24 Ιανουαρίου, είναι η παγκόσμια μέρα εκπαίδευσης. Ας μιλήσουμε για τις Εννέα Μούσες.
«Όστις νέος ων μουσών αμελεί, τον τε παρελθόντα απόλωλε χρόνον και τον μέλλοντα τέθνηκε». Όποιος αμελεί τις μούσες όταν είναι νέος, χάνει το παρελθόν και σκοτώνει το μέλλον. (Σοφοκλής)
Ο Σοφοκλής μας προειδοποιούσε από τον 4ο αιώνα π.Χ. να μην αμελούμε την εκπαίδευση των παιδιών. Η τότε προσέγγιση ήταν εμπειρική και συμπεριλάμβανε όλες τις καλές τέχνες.
Φτάνοντας στον 20ο αιώνα, και μετά από πολλές αλλαγές, η εκπαίδευση γίνεται όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται από τους ερευνητές, «από το λαιμό και πάνω». Χώρισε τους μαθητές στα δύο, κράτησε το μυαλό και απέβαλε το σώμα. Τους καθήλωσε σε ένα θρανίο και τους ζήτησε να παπαγαλίσουν γνώσεις που είχε επιλέξει, τροποποιήσει και σερβίρει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Με άλλα λόγια τους ζητήθηκε να κατανοήσουν τον κόσμο και να ανακαλύψουν την αλήθεια μέσα από τα μάτια κάποιου άλλου και όχι τα δικά τους. Πήραν εμπειρία από δεύτερο χέρι.
Όμως το να διαβάζω βιβλία μαγειρικής δεν είναι το ίδιο με το να μαγειρεύω…
Στον 21ο αιώνα που διανύουμε η εκπαίδευση επιστρέφει στις παλιές της αξίες. Γίνεται πάλι εμπειρική ή όπως συνηθίζεται να λέγεται, βιωματική. Όλες οι πτυχές του ανθρώπινης φύσης θα καλλιεργούνται αλλά και το συναίσθημα.
Ας καλωσορίσουμε λοιπόν εκ νέου τις Εννέα Μούσες πηγή έμπνευσης για κάθε διανοητική δραστηριότητα που όχι μόνο μας εκπαιδεύουν αλλά συνάμα μας απαλύνουν τους πόνους.