Μήνυμα της κας Ζαχαρίου για το Νέο Έτος

Αγαπητοί γονείς,

Ο Ιανουάριος, ο πρώτος μήνας του χρόνου, πήρε το όνομά του από τον θεό των Ρωμαίων Ιανό (Janus).  O Ιανός συμβολίζει την αρχή και το τέλος, τη νιότη και το γήρας, την είσοδο και την έξοδο, γι’ αυτό και συμβολίζεται με δύο πρόσωπα που κοιτούν σε αντίθετες κατευθύνσεις. Είναι ο μήνας που κοιτάζει προς τον προηγούμενο χρόνο και προς τον επόμενο. Ο φετινός Ιανουάριος συμβολίζει αυτό ακριβώς, την έξοδο από μία δύσκολη χρονιά και την είσοδο σε μία νέα ομορφότερη αφού σύμφωνα με τους επιστήμονες η πανδημία θα καταπολεμηθεί.

Το 2020 ήταν η χρονιά που άλλαξε τη ζωή στον πλανήτη. Στην εκπαίδευση μας έφερε εν μία νυκτί, αντιμέτωπους με την εξ’ αποστάσεως διδασκαλία. Για εμάς ήταν ένα σοκ, αφού έπρεπε ξαφνικά  να μετατρέψουμε ένα διαδραστικό σχολείο σε ένα διαδικτυακό σχολείο. Όμως πολύ γρήγορα συνειδητοποιήσαμε την ανάγκη να μην αφήσουμε ούτε ένα παιδί πίσω. Σκεφτήκαμε ότι το περιβάλλον μπορεί να είναι διαφορετικό αλλά αυτός που παίζει το σημαντικότερο ρόλο είναι ο δάσκαλος και η μεθοδολογία που ακολουθεί. Έτσι, αποφασίσαμε να οδηγήσουμε τα παιδιά στη γνώση από το δύσβατο μονοπάτι της online διδασκαλίας. To αποτέλεσμα ήταν να φτάσουμε το Μάιο στον τελικό προορισμό μας με χαμόγελα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προσπάθειά μας να είμαστε συνεπείς στο λειτούργημά μας, καταφέραμε να μπούμε στην ηλεκτρονική τάξη πέντε μόνο ημέρες μετά την ανακοίνωση του πρώτου lockdown σημειώνοντας πανελλήνιο ρεκόρ. Βέβαια, η αγάπη μας για την πρόοδο και το καινούριο μας δικαίωσε για άλλη μία φορά αφού είχαμε ήδη ενσωματώσει ηλεκτρονικά βοηθήματα όπως ο διαδραστικός πίνακας, το έξυπνο βιβλίο iebook, η πλατφόρμα Classter και η δυναμική ιστοσελίδα www.zachariou.edu.gr που διευκόλυναν τη μετάβασή μας αλλά και την επικοινωνία με εσάς.

Και τώρα φτάνουμε στον άλλον εξίσου σημαντικό ρόλο αυτόν του γονέα. Εδώ, θέλω να αδράξω την ευκαιρία να τονίσω την πολύτιμη συμβολή σας κατά τη διάρκεια και των δύο lockdowns στην επιτυχία των μαθημάτων και την πρόοδο των παιδιών. Αλλά και να σας ευχαριστήσω, γιατί παρ’ όλες τις δυσκολίες, τα καταφέρατε! Το άριστο αποτέλεσμα μας δικαιώνει όλους. Εσείς και οι δασκάλες του Κέντρου Γλωσσών Ζαχαρίου είστε οι ήρωες μου αλλά και των μικρών μας!

Κλείνοντας, θα πω ότι ουδέν κακόν αμιγές καλού. Το μέλλον είναι ελπιδοφόρο! Εκπαιδευτικά, ο εμπλουτισμός της δια ζώσης διδασκαλίας με τα ηλεκτρονικά εργαλεία που γνωρίσαμε θα μας βοηθήσει να προετοιμάσουμε τα παιδιά καλύτερα για την ψηφιακή κοινωνία του μέλλοντος. Σε προσωπικό επίπεδο, ο εγκλεισμός μας βοηθά να αναγνωρίσουμε την αξία της ανθρώπινης επαφής.

Κρατώντας ως φυλακτό την αγάπη σας και τα υπέροχα λόγια που μας έχετε αφιερώσει όλο αυτό το διάστημα, υπόσχομαι τον καινούριο χρόνο να γίνουμε ακόμα καλύτεροι. Με την ευχή να επιστρέψουμε στα θρανία όσο το δυνατόν συντομότερα, καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το Νέο Έτος!

 

Με εκτίμηση,

Ειρήνη Ζαχαρίου