Reimagining foreign language education

Ειρήνη Ζαχαρίου

Η κα Ζαχαρίου είναι μία ολιστική καθηγήτρια-καλλιτέχνης (teacher-artist) της Αγγλικής γλώσσας. Είναι βραβευμένη με το Χρυσό Βραβείο Kαινοτομίας στη Διδασκαλία Education Leaders Awards για την δημιουργία της μεθόδου "A Course of Action!" που συνδυάζει με έμπνευση τις ξένες γλώσσες και το θέατρο ως συνισταμένη όλων των τεχνών.

Γεννήθηκε στην Καλλίπολη, Πειραιά και έχει δύο παιδιά την Άντη και τον Άγγελο. Έχει πτυχίο αγγλικής φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο Cambridge και μεταπτυχιακό τίτλο από το Πανεπιστήμιο Trinity College, University of Dublin με θέμα το «Εκπαιδευτικό Δράμα/Drama in Education». Έχει τίτλο επιμόρφωσης για τη «Διδασκαλία Ξένων Γλωσσών σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας» από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι πιστοποιημένη Tomatis Practitioner και μπορεί να θεραπεύσει ακουστικά προβλήματα παιδιών και ενηλίκων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες κατά την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας. Είναι μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας Tesol Greece στην οποία έχει διατελέσει Drama & Literature SIG Coordinator.

Έχει δημιουργήσει το πρωτοποριακό και ποιοτικό σχολείο γλωσσών ZACHARIOU FLS που προσφέρει τις υπηρεσίες του στην ξενόγλωσση εκπαίδευση και τα παιδιά του Πειραιά επί είκοσι πέντε χρόνια με το σλόγκαν «Εδώ η Γλώσσα δεν είναι Ξένη». Παράλληλα, παρακολουθεί μαθήματα μουσικής και ζωγραφικής.

Έχει έντονη φιλανθρωπική δράση. Η αγάπη της για τα παιδιά την οδηγεί, επί είκοσι χρόνια, στο κατώφλι του Ιδρύματος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο, Ελπίδα το οποίο στηρίζει με θέρμη δίδοντας κάθε χρόνο ποσοστό από τα δίδακτρα του σχολείου. Το 2014 αποφάσισε να σταθεί δίπλα στα παιδιά του ιδρύματος και πιο δυναμικά. Έγινε δότρια μυελού των οστών και ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης των Πειραιωτών για αυτό το δώρο ζωής. Κάθε χρόνο προσθέτει στη λίστα  του ιδρύματος νέους δότες. Το 2018 με τη βοήθεια των μαθητών της συγκέντρωσε 250 βιβλία τα οποία δώρισε στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας δημιουργώντας μία βιβλιοθήκη.

Η νησιωτική της καταγωγή την κάνει να αγαπά τη θάλασσα και την ιστιοπλοΐα με την οποία ασχολείται αγωνιστικά στον ελεύθερο χρόνο της. Η διδασκαλία είναι το πάθος της. Η λογοτεχνία, το θέατρο, η ποίηση, η ζωγραφική, η μουσική και ο χορός είναι για εκείνη πηγές έμπνευσης και έκφρασης. Η πίστη στον άνθρωπο και στις δυνατότητές της θέλησής του, η αλληλεγγύη, η ειλικρίνεια, ο σεβασμός, η ομαδικότητα και η συμπερίληψη είναι οι αξίες της. Η αγάπη που δίνει και απολαμβάνει χρόνια τώρα από τα παιδιά της, τους συνεργάτες της, τους μαθητές της, τις οικογένειές τους και τους καλούς της φίλους είναι, όπως λέει η ίδια, η κινητήριος δύναμη για να συνεχίσει το έργο της.


Το όραμα μας

Στο Κέντρο Γλωσσών ΖΑΧΑΡΙΟΥ έχουμε χτίσει ένα σχολείο γλωσσών όπου οι σπουδαστές μαθαίνουν να ζουν τη γλώσσα. Σε εμάς η αυστηρή, παραδοσιακή μέθοδος «γραμματική-μετάφραση» έχει δώσει τη θέση της σε ένα νέο ολιστικό τρόπο διδασκαλίας, μία ζωντανή διαδικασία ανακάλυψης.

Στη σημερινή εποχή που κατακλύζεται από πτυχία και πιστοποιήσεις με τυπικό και όχι ουσιαστικό περιεχόμενο, εμείς σπάμε το κατεστημένο. Επενδύουμε στη σωστή εκμάθηση της γλώσσας.

Προτείνουμε τη γλώσσα ως εμπειρία, έτσι όπως πρέπει να είναι. Και μεταδίδουμε την ουσιαστική λειτουργία της: την επικοινωνία.

Σκέψεις εν καιρώ οικονομικής κρίσης και παγκοσμιοποίησης

Στην κακοκαιρία, κάποιοι χτίζουν καταφύγια ενώ κάποιοι άλλοι ανεμόμυλους

Ζούμε σε περίοδο κρίσης και αυτό αναπόφευκτα επηρεάζει τις επιλογές μας. Η κρίση όμως, αντίθετα με την αρνητική χροιά που της έχουμε προσδώσει τα τελευταία χρόνια, είναι κάτι θετικό. Η απάντηση, βρίσκεται στην ίδια τη γλώσσα!

Η λέξη κρίση (< κρίνω ) αρχικά σήμαινε κάτι θετικό: τη «νοητική διεργασία που καταλήγει σε εκτιμήσεις, σκέψεις και αποφάσεις». Η κρίση λοιπόν σε καλεί να σκεφτείς και να αποφασίσεις.

Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας έχει επηρεάσει καθοριστικά την εκπαίδευση.  Θέλει ενισχυμένη τη θέση των νέων τεχνολογιών και των ξένων γλωσσών. Η επιλογή λοιπόν, του σωστού σχολείου γλωσσών είναι μία πολύ υπεύθυνη απόφαση για το μέλλον ενός παιδιού. Για το λόγο αυτό, οι γονείς πρέπει να επενδύσουν σε ένα σχολείο όπου γίνεται υπεύθυνη δουλειά, υιοθετεί σύγχρονες μεθόδους εκπαίδευσης και μπορεί να εγγυηθεί το σωστό αποτέλεσμα. Ένα σχολείο γλωσσών που στην ανταγωνιστική κοινωνία του 21ου αιώνα, θα δώσει στους μαθητές του προβάδισμα.


Καθηγητές

Αυστηρά επιλεγμένοι πτυχιούχοι καθηγητές της Αγγλικής και Γαλλικής Φιλολογίας, αφοσιωμένοι στη δια βίου μάθηση, λειτουργούν:

Ως παιδαγωγοί σε ένα διαδραστικό μοντέλο μάθησης.

Με όλες τις καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας.

Με στόχο να καλλιεργούν όλα εκείνα τα στοιχεία στο παιδί σας τα οποία θα συνθέσουν μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα.

Οι δικοί μας «δάσκαλοι της καρδιάς», γεμάτοι αγάπη για τα παιδιά, τα καθοδηγούν με σχέδιο και φαντασία στο μαγικό κόσμο των ξένων γλωσσών.